Štafetový štrajk a protesty v uliciach pokračujú aj na budúci týždeň

09.12.2012 Bratislava

Bratislava 9. decembra (TASR) - Niektoré školy plánujú pokračovať v štafetovom štrajku aj na budúci týždeň.

Na celom Slovensku sa školskí zamestnanci navyše chystajú vyjsť do ulíc. Učitelia z Gymnázia v Púchove chcú prísť svoju nespokojnosť vyjadriť v pondelok (10.12.) na obed pred Úrad vlády a vyzývajú všetkých učiteľov na Slovensku, aby sa k nim pridali. Škola o tom píše na svojom webe. V utorok v Prešove štartuje séria protestov, ktoré organizujú školskí odborári.

V pondelok sa nebude učiť na bratislavskej ZŠ Medzilaborecká a Gymnáziu Ladislava Novomestského. Na utorok 11. decembra už ohlásilo celodenný štrajk Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici. Internetová stránka školy informuje aj o plánovanom protestnom pochode, ktorý sa začne v utorok (11.12) o 14.00 h na Námestí slobody v Banskej Bystrici.

"Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku sa nezľakol a neodsunul svoje požiadavky na vedľajšiu koľaj, zostáva verný svojim oprávneným požiadavkám a bude aj naďalej pokračovať v rôznych protestných aktivitách," vyhlásili školskí odborári v stanovisku na svojej internetovej stránke, ktoré zverejnili v piatok (7.12.) večer. Nesúhlasia s postojom vlády a zvýšenie platov o päť percent považujú za "nepostačujúce a ponižujúce pre ľudí".

Protestné zhromaždenia sa majú uskutočniť do konca týždňa v ďalších krajských mestách. V stredu by mali pokračovať v Banskej Bystrici a v ďalších dňoch v Trnave, Nitre, Košiciach, Trenčíne a v Bratislave. Košickí študenti plánujú svojich učiteľov podporiť protestom v stredu (12.12.) popoludní.

Na budúci týždeň by mali o problémoch v školstve diskutovať aj poslanci v parlamente. Opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd totiž dali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, aby tak vytvorili priestor na diskusiu. Opozícia sa zatiaľ nechystá podávať návrh na odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), lebo tvrdia, že by to prinieslo len politizáciu problému.

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) vo štvrtok (6.12.) rozhodla, že aj keď odborári neprijali jej ponuku, v budúcom roku zvýši platy školských zamestnancov o päť percent. Okrem toho vláda zmenila nariadenie vlády, podľa ktorého musia samosprávy dávať celú časť mzdového normatívu na platy. Doteraz museli mestá a obce dávať na tento účel 90 percent. Podľa šéfa rezortu školstva stúpnu v budúcom roku hrubé platy učiteľov o 94 eur, čo oproti tomuto roku predstavuje nárast o vyše 11 percent. Priemerná hrubá mzda učiteľa v národnom hospodárstve je podľa neho v tomto roku asi 840 eur, v budúcom má dosiahnuť 934 eur.
 

Vyberte región